Friday, November 5, 2010

HIV ja AIDS!




Heia!
Esmaspäeval saime teada, et meie klass on valitud 12 klassi õpilase küsimustele vastamisse ning seal on ka tv3, kes kõike seda lindistab. Matemaatika õpetajaga rääkides selgus, et see toimub samal päeval, kohe peale matemaatika tundi - Geograafia tunni ajal. Ning seletas, et see on nagu seksiõpetus, mis meil oli 7 või 8 klassis. Sama koolitaja ja mängime selle uuesti läbi ainult 13 inimesega. Räägime rahvale, mida me teame Hivist ja aidsist, ning kuidas need levivad.

Nimelt siis:
HIV - human immunodeficiency virus, ehk HI-viirus ehk inimese immuunpuudulikkuse viirus ehk inimese immuunsuspuudulikkuse viirus on inimese immuunsüsteemi kahjustav retroviirus.

AIDS - Acquired immune deficiency syndrome,on inimese immuunsüsteemi kahjustavate sümptoomide ja infektsioonide kogum, mille põhjustajaks on HIV.

HIV kandub edasi peamiselt sugulisel teel ja kokkupuutel verega. Mõned narkosõltlased kasutavad süstimiseks steriliseerimata süstlaid ja see on põhjustanud viiruse laialdast levimist. Ehkki viimastel aastatel on viiruse levimise pidurdamiseks ja sümptomite leevednamiseks palju ära tehtud, on AIDS endiselt tappev haigus. Eestis on hiv ja aids üsna suureks probleemiks.
Paljud inimesed ei tea, kuidas need haigused levivad ning suhtuvad hivi kandjatesse eelaimdusega, et nad saavad temalt haiguse ka temaga ühes ruumis olles või kallistades. Aga see on vale! Hiv ei levi kallistades, musitades (kui just suus haavandeid pole ja verd!), ühtede toiduriistade kasutamisel või kätlemisel, samuti ühes ruumis viibimisel!
Nii et inimesed, ärge muretsege, nii kergesti te sellesse ei nakatu nagu köhasse või nohusse!

Käituge teistega nagu tahate, et teiega käitutakse!!

No comments:

Post a Comment